Ciąg funkcjonalny w kuchni

W kuchni stworzenie funkcjonalnego wnętrza wymaga rozważenia takiego ustawienia wyposażenia, by ustawiony był on zgodnie z ciągiem funkcjonalnym. Jest to takie ustawienie poszczególnych urządzeń oraz mebli, które jest zgodne z ruchem wykonywania poszczególnych czynności przy przygotowywaniu posiłków. Ciąg funkcjonalny może być zapewniony zarówno w przypadku ustawienia poszczególnych mebli i urządzeń na jednej ściany, po obu stronach ściany czy z wykorzystaniem wyspy na środku kuchni. Przy ustawianiu mebli na pierwszym miejscu powinno się ustawiać lodówkę, następnie powinien znajdować się stół, gdzie przygotowuje się składniki do posiłków. W następnej kolejności niezbędne jest ustawienie kuchenki, w której przygotowuje się posiłki. Na samym końcu ustawiany jest zlew, gdzie trzyma się brudne naczynia i zmywa się naczynia. Zlew może być zastąpiony zmywarką. W przypadku małej przestrzeni użytkowej w kuchni warto jest decydować się zamiennie na zlew lub zmywarkę, co pozwala na zachowanie więcej wolnego miejsca do poruszania się.

Comments are closed.